vireillä

Ranska taipuu etänä ympäri Satakuntaa

Kolmetoista vuotta haja-asutusalueen rauhassa viihtyneet Törmät tietävät, miltä tuntuu odottaa kuvanlaadun palautumista paremmaksi ja isojen tiedostojen latautumista. Valokuitu on lunastanut lupauksensa nopeasta ja toimintavarmasta yhteydestä.

Kankaanpään Pansialla perheineen asuva Kaisa Törmä vei kellaristaan elektroniikkaromukeräykseen vastikään viisi vanhaa internet-modeemia. Niistä viimeisimmän syrjäytti mobiililaajakaista, joka sekin vaihtui viime syksynä valokuituun. Kuitu teki tarpeettomaksi myös lisäantennin, jolla yritettiin parantaa internetin toimintaa.

– Ruudussa pyörivät Netflix-sarjat ja -elokuvat sekä lasten pelit. Vaikka yhteyttä käytetään pääasiassa viihdemielessä, on siitä apua myös työasioissa, ranskaa, saksaa ja englantia Kankaanpään Yhteislyseossa opettava Törmä kertoo.

Tällä hetkellä virkavapaasta nauttiva Törmä tekee vain satunnaisia opetustöitä, mutta nekin hoituvat nyt kätevästi kotoa. Adobe Connect Pro:n avulla Törmä saa vietyä ranskan kielen taitoa myös niille pohjoissatakuntalaisille lukiolaisille, joiden omassa koulussa ei järjestetä ranskan opetusta.

– Teen tavallisesti etäluennot työpaikalta käsin, mutta kotiin jää paljon muuta työtä. Tunteja tulee valmisteltua ja opetusmateriaalia ladattua erilaisiin verkko-oppimisympäristöihin iltasella lasten nukkumaanmenoajan jälkeen.

Tunteja tulee valmisteltua ja opetusmateriaalia ladattua erilaisiin verkko-oppimisympäristöihin.

Törmät ovat tyytyväisiä paikalliseen valokuituyhtiöön

Kun valokuidun saattaminen omalle tontille tuli ajankohtaiseksi, kävi asiasta sopiminen mutkattomasti kylillä PSSV:n toimipisteellä. PSSV:n väki kävi Törmien luona selvittämässä päätelaitteelle otollisimman sijainnin ja keskustelemassa perheen toiveista ja käyttötarpeesta. Parin viikon koeajalla testattiin yhteyden toimivuutta ja kartoitettiin sopiva yhteysnopeus.

– Olemme saaneet PSSV:ltä henkilökohtaista ja kiireetöntä palvelua. Heidän puoleensa on helppo kääntyä jatkossakin, jos jotain kysyttävää ilmenee, Kaisa Törmä kiittelee.