Reportaasi
Edullisempaa eloa ja oloa älykkäillä ratkaisuilla
Vatajankosken Sähkön kehitysjohtajana visioivan Akseli Rehon mielestä suomalaiset ovat tottuneet melko hassuihin energiankäyttötapoihin. Nyt, kun teknologia kehittyy huimaa vauhtia, meillä on mahdollisuus toimia aiempaa fiksummin.
Koko energia-ala on murroksessa. Ihmisten tietoisuus ja vaatimukset vastuullista energiantuotantoa kohtaan ovat jatkuvasti lisääntyneet. Vatajankosken Sähköllä murros halutaan nähdä mahdollisuutena, ja yhtiön visiona onkin olla Suomen älykkäin energiayhtiö. Säävarman sähköverkon rakentaminen maan alle ja uusiutuvien luonnonvarojen käytön lisääminen energiantuotannossa on vasta alkusoittoa. Älykkään energiayhtiön yhdeksi tunnuspiirteeksi voi luokitella uskalluksen ottaa toimintaan mukaan osaajia energia-alan ulkopuolelta.
– Ulkopuolelta tulevien toimijoiden näkemys on laajempi, jopa lapsellisuuksiin asti. Mutta kun riittävän laajasti ja isosti järkeilee, jotain myös tapahtuu, Reho tietää.'
Valokuituverkko mahdollistaa innovaatiot
Lunastaakseen tavoitteensa Vatajankosken Sähköllä on paiskittava hartiavoimin töitä uusien innovaatioiden parissa. Lupaava suunta on jo löytynyt, ja kyselyjä älyladun kaltaisille toteutuksille on tullut jo Lappia myöten. Toinen älykkään energiayhtiön piirre onkin se, että energiaa osataan käyttää nerokkaasti.
– Älyratkaisut vaativat verkkoyhteyttä. Esimerkiksi ihan uudenlaista hukkalämpökonseptia on voitu suunnitella nimenomaan valokuituverkon varaan, toteaa Reho.
Fiksuus energiankulutuksessa lisää asumismukavuutta ja säästää sekä luontoa että rahapussia. Esimerkiksi taloyhtiöiden lämmönohjausjärjestelmiin voidaan asentaa pieni lisäosa, joka ennakoi asukkaiden päivärytmin mukaan vaihtelevat energiankulutuspiikit ja lomittaa lämmitystä huoneilman ja käyttöveden välillä tarpeen mukaan.
Toisessa älykkäässä esimerkissä talon lämmitys perustuu vallitsevan ulkolämpötilan sijaan ennustukseen tulevasta säästä. Tällöin taloa ei pusketa täyteen lämpöä, mikäli seuraavana päivänä aurinko mollottaa täydeltä terältä koteja kuumentaen. Älykäs lämmönohjaus on asennettu Kankaanpäässä jo 30:een kerrostaloon.
– Energiankulutus pienenee jopa kymmenen prosenttia. Tämä on suoraa säästöä taloyhtiön lämmityskustannuksissa – ja luonto kiittää, Reho luonnehtii.
Äly tuo turvaa liikenteeseen
Eikä äly suinkaan pannuhuoneeseen lopu. Ladulla pilotoitua valojen älykästä säätelyä on Rehon mukaan tarkoitus tuoda hiljalleen koko kaupunkiin Kankaanpäässä.
– Onhan se hullua, että valot porottavat läpi yön, vaikka missään ei liikkuisi ketään. Fiksulla valaistuksella myös liikenteen ja suojateiden turvallisuutta on mahdollista lisätä. Tällöin valojen kirkkaus varoittaa kanssakulkijoista konkreettisesti.
”Älykkäällä energianohjauksella arjen mukavuus lisääntyy, kustannukset pienenevät ja ympäristöystävällisyys kasvaa.”
Energian myyjästä energian säästäjäksi
Toimintaa ohjaavan ajattelutavan uudistaminen on mahdollista, kun kehittämisen perustana on jo valmiiksi toimiva bisnes. Uudistumiskykyisyys ja kestävän kehityksen vaaliminen ovat arvoja, joihin yhtiössä halutaan jatkossa panostaa kokonaisvaltaisesti. Koko henkilöstö on otettu mukaan kehittämistyöhön.
– Olemme pureskelleet muutosta erilaisilla pienryhmäharjoituksilla. Kaikki ajatukset ja ideat ovat tervetulleita. Murros tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia myös sisäisiin kehityspolkuihin, Vatajankosken Sähkön toimitusjohtaja Petri Paajanen sanoo.