Vapaalla

Koko ajan online

Toimivien yhteyksien merkitys kasvaa ja välttämättömyys lisääntyy koko ajan. Milleniaaleille netti on ollut osa elämää aina.

19-vuotias kankaanpääläinen Vilma Koivu on tuore ylioppilas. Nykysukupolvi näpyttelee ylioppilaskirjoitukset suoraan koneelle, ja koko prosessi hoituu täysin sähköisesti. Jos sähköisistä toiminnoista ja netistä on koulussa tullut merkittävä osa toimintaa, on se sitä myös nuorten elämässä. Koivun arjessa nettiyhteys on yhtä tärkeässä roolissa kuin vaikkapa uni ja ravinto. Ilman sitä ei yksinkertaisesti voi olla.

– Kaverien kanssa chattaillaan ja musaa kuuntelen oikeastaan koko ajan. Jos on hetkenkin tylsää, menen Snapchatiin tai Instaan, ja jos on ihan sairaan tylsää, niin sitten Facebookiin. Työvuorotkin ovat nettisovelluksen takana, Koivu luonnehtii.

Ruutuaika-sovellusta Koivu ei halua ladata, sillä se todennäköisesti kertoisi koko valveillaolon työaikaa lukuun ottamatta kuluvan eri appeja käyttäen.

– Spotifysta tuli vuosiraportti, jonka mukaan olin kuunnellut musaa yhteensä kaksi kuukautta putkeen.

Monesti sanotaan, että älypuhelin on nykyään kuin kädenjatke. Väitteessä on perää, sillä toistuva puhelimen yhdellä kädellä kannattelu muokkaa jopa sormien asentoa. Koivu esittelee pikkusormeaan ja toteaa sen kääntyneen hivenen mutkalle ylimmän nivelen kohdalta.

– Someniveltä voi onneksi ehkäistä käyttämällä Popsocketia. Sen avulla puhelinta voi pidellä suorin sormin, Koivu luonnehtii ja näyttää puhelimen takapuolelle kiinnitettyä mutikkaa.

”Olisi kiva nähdä 20 vuoden päähän. Millaistahan arki silloin on?”

Älykästä viihdettä ilman katkoja

Mitä kuuluu onnistuneeseen vapaailtaan? Sohva, läheiset – ja toimiva netti. Siinä, missä mainostauot, myös katkeileva nettiyhteys turhauttaa. Uusimmat älytöllöttimet vaativat toimintavarman yhteyden, jotta ne jaksavat pyörittää sovelluksia.

Kun yhteydet ovat kunnossa, smart-tv toimii monipuolisena kodin viihdekeskuksena. Pelaaminen ja elokuvien katsominen on autenttista terävälaatuisella 4K UHD-kuvalla. Valokuituyhteys ja jaettu Wi-Fi takaavat kaikille kodin asukkaille tehokkaan yhteyden useisiin laitteisiin – kaikkiin yhtä aikaa.

Tiesitkö? Tavallisenkin television saa tuunattua Chromecastilla. Tällöin sovellus pyörii kännykän kautta ja sinä voit nauttia sisällöstä suuremmalta tv-ruudulta.