Asuminen

Äly tuli taloon

Uudisrakentamisen lähtökohdaksi on muodostunut älykkäiden ratkaisujen yhdistäminen seiniin, kattoon, sähköverkkoon ja turvaratkaisuihin. Myös vanhempaan kotiin voidaan lisätä älykkyyttä monella tavalla.

Älykoti on terminä tuore. Ei mene kauaakaan, kun älykoti on puheessa vain koti. Teknologia tuo hyötyä työhön sekä vapaa-aikaan ja mutkattomuutta meille tärkeimpään: kotiin. Kodin äly tarvitsee ihmisten lisäksi toimivan verkkoyhteyden.

Valokuituyhteys on varmin ja häiriöttömin verkkoyhteys niin kodin käyttäjille kuin älykkäille laitteille ja ratkaisuille.

– Pohjois-Satakunnan ja Kokemäen alue ovat valokuidutettu kauttaaltaan, joten älykodin rakentaminen ja saneeraaminen on mahdollista myös haja-asutusalueella, kertoo Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy:n toimitusjohtaja Torsti Ruokoski.

Älykoti tuo turvaa

Älykkäillä toiminnoilla voi lisätä turvaa omaan ja läheisten arkeen. Valaistuksen, kodin lämpötilan ja lukituksen säätö sekä valvonta hoituu etänä älypuhelimen välityksellä, kun yhteys on kunnossa ja lukitus sähköistetty.

– Jos esimerkiksi lapsi unohtaa avaimet kotiin, pystyt avaamaan oven etänä ja päästämään lapsen kodin lämpöön, Ruokoski luonnehtii.

Erilaisilla ikäihmisten koteihin tuotavilla turvaratkaisuilla kauempanakin asuvien läheisten vointia on mahdollista seurata. Jos tiivis läsnäolo arjessa ei ole mahdollista, etäyhteys huojentaa ja kutistaa välimatkaa.

Ennakointia ja arjen luksusta

Miltä kuulostaisi tilanne, jossa kotisi säätää valaistusta ja sälekaihtimien asentoa ulkoa tulevan valon mukaan ja pesukone pesee sekä kuivaa pyykit työpaikalta säädetyssä aikataulussa?

Tai entäpä, olisiko sinulla käyttöä antureille, jotka säännöstelevät kotisi energian kulutusta asettamiesi määritysten mukaisesti ja ennalta varoittavat kotiasi uhkaavasta vesivuodosta?

Älykkäillä ratkaisuilla lisätään ennen kaikkea turvaa ja arjen mukavuutta. Teknologia säästää aikaa asioille, joilla on oikeasti merkitystä.